Maten som skövlar

Maten som skövlar är en entimmes dokumentärfilm som sågs av miljonpublik 2003 på SVT. Filmen är producerad av Mette och Bobo i samverkan med WWF och med stöd från Sida.

Filmen handlar om att värdefulla naturområden skövlas, djurarter hotas av utrotning och mänskliga rättigheter åsidosätts för att producera den mat vi äter. I Sverige och övriga världen används palmolja och soja i de flesta av våra vanliga livsmedel. Vilket ansvar har svenska livsmedelsproducenter och den enskilde konsumenten för människor och djur i Indonesien och Brasilien? Palmolja är ett vegetabilistkt fett som ingår i margarin och många andra produkter. Den snabba expansionen av oljepalmplantager i Indonesien och Malaysia är förödande för regnskogen, människorna och djuren. Soja är ett högvärdigt protein som används som djurfoder till grisar, kor och höns. Av Brasiliens sojaexport går ca 70% till EU och efterfrågan ökar. Cerradon, världens artrikaste savann är starkt hotad.

I samband med filmen producerade vi även en utbildningsfilm för lokalbefolkning i Indonesien tillsammans med SNF och Walhi, en oberoende miljöorganisation i Indonesien. Walhi visade filmen för miljontals människor i Indonesien som lever i byar som är beroende av regnskogen för att informera om konsekvenserna av skövlingen.

Filmen finns också i förkortad version som utbildningsfilm för skolor åk 7-9 och gymnasiet. Lämpligt att användas i NO, SO och hem – och konsumentkunskap. Vi hoppas att den kan väcka intresse och stimulera till diskussion runt dessa konkreta exempel på utmaningar i en uthållig utveckling. Filmen är 24 minuter lång.

Foto: Bobo Lindblad
Filmredigering: Mette Lindblad
Manus: Mette Lindblad