Kope Lion

Logga, hemsida och framtida filmprojekt för KopeLion, Korongoro* People’s Lion Initiative i Tanzania.

KopeLion är ett samverkansprojekt mellan lejonforskare och massajer. Målet är att främja samexistens mellan massajer och lejon i Ngorongoro Conservation Area. Här finns en av de viktigaste lejonstammarna i världen för lejonets långsiktiga bevarande.

*Korongoro är det ursprungliga namnet för Ngorongoro.

Att arbeta tillsammans med lejonforskare Ingela Jansson är ett äventyr. Hon är en kvinna utöver det vanliga och med sitt stora kunnande och sociala skills har hon lyckats få med sig massajer i området för att bevara det hotade lejonet. Hon har anställt före detta krigare som själva dödat lejon som “lion guardians” (ilchokutis) för att skydda lejon och förhindra konflikter.

För oss är det här ett viktigt projekt. Att få arbeta med en sådan brinnande och viktig fråga och dessutom få lära oss om lejon och se dem på nära håll och få möta massajer långt utanför turiststråken är stort för oss.

Utbildningsfilm för massajer

“Lejon och massajer i Ngorongoro – nya vägar till samexistens”

Vi hoppas också att tillsammans med massajkrigarna och Ingela Jansson i KopeLion kunna producera film som riktar sig till massajbyarna i Ngorongoro. Detta för att nå ut till gräsrötterna som ofta inte kan läsa och skriva i perifera byar i Ngorongoro för att informera om lejonets hotade status och vägar till bättre samexistens, till exempel hur man kan förstärka inhägnader. Det fina är att massajer generellt ser upp till lejonet och inte alls vill utrota det, problemet är bara att man inte känner till dess akuta situation.

Projektbeskrivning (länk till pdf)

Webb: Mette Lindblad
Formgivning: Mette Lindblad
Foto: Bobo Lindblad
Film: Bobo och Mette Lindblad
Manus: Mette och Bobo Lindblad

kopelion.org

Nedan kan du se vår bakgrundsfilm (11 min) till filmprojektet. OBS detta är ingen färdig film, den förklarar varför det finns ett behov av att göra en film som riktar sig direkt till massajerna i Ngorongoro.